top of page

דיכאון:

"קשה לראות דמעותיו של אדם מעונה ומדוכדך ביסורים, כשהוא מתעצב ובוכה. אבל קשה מזה הרבה יותר לראות דכא ומדוכה שליבו דוויי. נפשו בוכה במסתרים ופניו שוחקות"

(מנדליי מוכר ספרים)

 

כל אחד חווה מפעם לפעם תקופות קצרות של עצב או מצב רוח ירוד. לרוב, תקופות אלה חולפות ואנו ממשיכים בחיינו כרגיל. אך כאשר תחושות אלה מלוות אותנו במשך תקופה ארוכה - שבועות, חודשים ואפילו שנים - הסיבה לכך עלולה להיות דיכאון.

חשוב להבין כי דיכאון קליני זו מחלה, שעלולה לקרות בכל גיל,  וזה אינו מעיד בשום אופן על חולשה. תסמיני הדיכאון עלולים להשפיע משמעותית על הבריאות הפיזית, הנפשית, על התפקוד היומיומי וכמובן שגם על מערכות היחסים. בין 12 ל-17 אחוזים באוכלוסייה לוקים בה והנתונים עולים מדי שנה.

הציפייה שמחשבה חיובית תרפא אותה דומה לצפייה שמחשבה חיובית תרפא סוכרת. האמונה שחולה בדיכאון יכול להבריא את עצמו אם רק יטפח גישה חיובית לחיים, מוטעית מיסודה ועלולה לגרום לאדם השרוי בדיכאון לאבד תקווה שמישהו יבין אותו ויסייע לו - תחושות העלולות להוביל מחשבות אובדניות ואפילו לניסיונות התאבדות.

 

תסמינים:

אחד התסמינים הקשים בחוויות הדיכאון הוא דווקא תחושת הריקנות - ההרגשה שאין טעם וערך לכלום. גם המפגשים עם אנשים אהובים - כמו חברים ובני משפחה - שבעבר עוררו רגשות של שמחה, ציפייה ואולי אפילו סקרנות, עלולים להתקבל בעיניים אטומות ובלב חלול.

אדם השרוי בדיכאון מרגיש לעיתים קרובות אשם. הוא אינו מבין מה קורה לו ומה פשר התחושות הנוראיות שהוא חש. חוסר האונים וחוסר התקווה מתעצמים כאשר הסביבה אינה מבינה את המצב ואפילו מייחסת חולשה ועצלנות להתנהגות שהשתנתה ואל הרגשות המובעים.

תסמיני הדיכאון הם אינדיבידואליים ומשתנים מאדם לאדם.

לא כל התסמינים הללו חייבים להופיע במצב של דיכאון.

תסמינים נפוצים הם:

תחושות כמו: עצבות, חוסר תקווה, ריקנות מצב רוח מדוכא לאורך רוב היום וניתוק רגשי

חוסר עניין וחוסר יכולת ליהנות ממרבית הפעילויות

עיסוק כפייתי במחשבות ורגשות של חוסר ערך, אשמה וחרטה

תחושת חוסר אונים, ייאוש ושנאה עצמית

פגיעה בריכוז ובזיכרון

רתיעה ממצבים ומפעילויות חברתיות

חשק מיני ירוד

נדודי שינה או עודף שינה

תאבון ירוד או מוגבר

מחשבות על מוות או על התאבדות

תסמינים גופניים שונים כגון עייפות, אפתיה, כאבי ראש ובעיות עיכול

 

טיפול:

חשוב לזכור כי בדיכאון אפשר ורצוי לטפל וככל שמתחילים בטיפול מוקדם יותר, הוא יהיה יותר יעיל. כל אדם הוא שונה, ולכן כל אחד מושפע בצורה אחרת מדיכאון,  וחשוב לדייק את הטיפול.

תחושת הבדידות, הריקנות והחוויה של היותי לא מובן לעצמי ולסביבה היא בלתי נסבלת ולכן חשוב לעזור לאדם השוהה בדיכאון לפנות ולהגיע לאיש המקצוע. למי ששרוי בדיכאון אין לעיתים יכולת לפנות ולבקש עזרה בעצמו.

נסיון מקצועי: הנחיית צוותים בתוכנית הלאומית למניעת אובדנות במסגרת משרד הבריאות, מטפלת זוגית משפחתית ומדריכה במרפאה הפסיכיאטרית בבית חולים העמק בעפולה.

אשמח מאוד לעזור לכם או למישהו קרוב ללבכם על מנת לטפל במחלה ולנסות למנוע את הסבל שבא עמה.

דיכאון 
לוגו-אתי-גלמידי.png
מטפלת ומדריכה מוסמכת - אתי גלמידי
bottom of page